Två giganter och en blivande – Ragnar Person, Maurice Blanchard och Emilia Linderholm

Två giganter och en blivande – Ragnar Person, Maurice Blanchard och Emilia Linderholm

Lördagen den 24 mars börjar en mycket attraktiv utställning på Galleri Småland i Alvesta, anordnad av Staffan Nilsson. Då visar man ett 20-tal högklassiga målningar av ingen mindre än Ragnar Person, mest känd som RP. De flesta av dessa oljor är från 40- och 50-talen, en fantastisk period i RP:s skapande. Ragnar Person är en av våra främsta folklivsskildrare, en färglyriker av högsta rang, en målare som kände människorna och omgivningarna som han fångade. Han är en av våra stora kolorister i svenskt måleri.


RP ställer ut på Galleri Småland med en annan gigant från Frankrike, Maurice Blanchard, jämnårig med RP, och som lockade massor av svenskar till sin atelje på Montmartre från 1940-talet och framåt. Han var en hängiven skildrare av livet i Paris och ställde även ut i de tre storstäderna i Sverige på 50-talet. Han målade framför allt i akvarell, livfulla målningar oftast med inslag av människor och musik. Maurice Blanchard gick bort 1969.

Den tredje utställaren är den mycket begåvade och eftertraktade konstnärinnan Emilia Linderholm som går en ljus och löftesrik framtid till mötes. Hennes personliga tolkningar av kvinnor tilltalar en mycket bred publik. Emilia är en sjusärdeles fin kolorist. Vid sidan om måleriet sysslar hon mycket med grafiska blad där kvinnor oftast figurerar. Det är eftertraktade bilder.

Utställningen pågår t o m måndagen den 23 april.

Varmt välkomna till Galleri Småland!

 

Ragnar Person.
Maurice Blanchard.
Maurice Blanchard.
Maurice Blanchard.
Emilia Linderholm.
Emilia Linderholm.
Ragnar Person.